Keel-, neus- en oorproblemen

De slijmvliezen van een kind moeten zich nog ontwikkelen. Daarom is het van belang dat de schedelbotten hun volledige mobiliteit hebben. Deze mobiliteit kan verminderd zijn door een blokkade in de nek of schedel die is ontstaan tijdens de geboorte. De osteopaat kan deze mobiliteit optimaliseren.

Daarnaast heeft de buis van Eustachius bij baby’s en kinderen een vlakker verloop dan bij volwassenen, waardoor het middenoor zijn vocht minder gemakkelijk kan afvloeien. Wanneer het vocht zich daar ophoopt, ontstaat er een druk tegen het trommelvlies en krijgt een kindje pijn. De buis van Eustachius loopt door twee botstukken die nog ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Een blokkade of spanning op deze botstukken heeft een verminderde drainage tot gevolg.
Reflux kan ook oorontstekingen of langdurige verkoudheid veroorzaken. Het zuur vanuit de maag irriteert dan constant het slijmvlies van de holtes en het middenoor. Hierdoor hebben ontstekingen meer kans. Een osteopaat zal bij oorontstekingen de mobiliteit van de schedel testen en behandelen, maar ook alle facetten die te maken hebben met de slijmvliezen in de schedel.