(Motorische) Onhandigheid

‘Het onhandige (KIDD) kind’. De late gevolgen van het KISS-syndroom noemen we KIDD: Kopfgelenk Induzierte Dyspraxie und Dysgnosie. Vrij vertaald: een storing in kennis en handelen, die veroorzaakt wordt door een blokkade van het achterhoofd en de eerste nekwervel. Oorzaken van KIDD kan een onbehandeld KISS-syndroom zijn of een fysiek trauma (een val uit een stoeltje of een verkeerde koprol).

De KIDD-symptomen kunnen het leven van het schoolkind sterk beïnvloeden. De eerste tijd zal het kind een veranderde beweeglijkheid van de nek compenseren met andere bewegingen van de borst- en rugwervelkolom. De oog-handcoördinatie, het evenwicht en de algemene ruimtelijk oriëntatie hangen af van goed functionerende nek-, en schedelbasisgewrichten.

Enkele dingen die opvallen bij het KIDD-Kind zijn:
– balanceren, fietsen, steltlopen en voetballen worden moeilijk geleerd.
– De grove en fijne motoriek worden traag aangeleerd.
– Ten gevolge van de slechte ruimtelijke oriëntatie zal het kind slecht horen, waardoor een slechte concentratie ontstaat.
– Een opdracht wordt snel vergeten en er zijn wisselende resultaten op school. Het uitfilteren van onbelangrijke geluiden lukt niet goed.
– De “getallenbeleving”, het begrijpend lezen (dyscalculie, dyslectie) geeft problemen.
– Het kind is te langzaam, bangerig of opschepperig (compensatie of overcompensatie).
– Er is sprake van faalangst, ze trekken zich terug en mijden contact met leeftijdgenootjes.
– ADHD (attention-deficit-hyperactivity disorder) gedrag: er kan zich een toestand van hyperactiviteit ontwikkelen. Wanneer de bovenste nekgewrichten, de bekkenring en de schedel behandeld worden, kan het kind zich optimaal ontwikkelen.