Bij- en voorhoofdholte ontstekingen

Het lichaam kent primaire en secundaire uitscheidingsorganen. De primaire uitscheidingsorganen zijn: lever, darmen en nieren. De secundaire uitscheidingsorganen zijn: longen, huid, neus- en bijholten.
Wanneer de primaire uitscheidingsorganen worden overbelast of gefixeerd raken (bijvoorbeeld als gevolg van verkeerde voeding, medicatie, littekenweefsel na operatie, etc.), dan kunnen zij hun afvalstoffen minder goed kwijt. Het gevolg hiervan is dat de primaire uitscheidingsorganen de secundaire om hulp gaan vragen om toch de afvalstoffen uit het lichaam te kunnen verwijderen. De secundaire uitscheidingsorganen zullen een tandje moeten bijzetten en gaan zichzelf overbelasten. Dit veroorzaakt problemen met de huid (uitslag/acne/eczeem), long- of luchtwegklachten en/of bij- en voorhoofdsholteontstekingen.

De osteopaat zal middels manuele technieken de primaire uitscheidingsorganen hun beweeglijkheid terug geven en de doorbloeding stimuleren. Zo kunnen zij hun functie weer goed uitoefenen en zullen ook de secundaire uitscheidingsorganen, zoals de slijmvliezen in de holtes weer tot rust komen. Daarmee zullen bij- en voorhoofdsholteontstekingen verdwijnen.

Ook is het mogelijk dat chronische bij- en voorhoofdholte ontstekingen en verkoudheid wordt veroorzaakt door maagzuur. Wanneer het klepje van de maag niet geheel sluit, zullen er maagzuur, of maaggassen omhoog dringen richting de slokdarm, de keelholte en de neusholte. Dit irriteert de slijmvliezen aldaar en kan op deze wijze voor ontstekingen en symptomen zorgen die lijken op langdurige verkoudheid.