Borstbeen- en middenrifklachten

Symptomen die gepaard gaan met middenrifklachten zijn o.a. benauwdheid, hyperventileren, hartkloppingen, veel hikken, maagklachten en zuuroprispingen, rug– en ribklachten.

Deze klachten zijn vaak een gevolg van irritatie van de slokdarm als gevolg van maagzuur. Wanneer de slokdarm slechts enkele centimeters boven het maagklapje door het maagzuur geïrriteerd raakt, ervaren wij dit zelden als typische maagzuurklachten. Toch geeft deze vervelende irritatie, die moeilijk te lokaliseren is in de borststreek, een ongemak bij het ademhalen. Vaak denken we het aan ons hart te hebben, krampen in het middenrif te voelen, en waarschijnlijk wordt het syndroom van Tietze hier ook mee in relatie gebracht.

Het is dan taak van de osteopaat om te achterhalen waarom het maagklepje niet goed sluit. Wat vaak gediagnostiseerd wordt als een middenrif breuk of scheurtje, zien wij als een niet goed sluiten van het maagklepje. Ook na jarenlang gebruik van maagzuur medicatie is dit probleem vaak goed op te lossen. Een verminderde beweeglijkheid van zowel de borst- als buikorganen kunnen ter hoogte van het middenrif ervoor zorgen dat het maagklepje niet meer goed kan sluiten.