Darmklachten

Er bestaan zeer veel oorzaken voor darmklachten, zoals bijvoorbeeld obstipatie en diarree. Een veelvuldig gebruik of een periode van veel gebruik van antibiotica, ontstekingsremmers, ijzertabletten of andere medicatie kan een oorzaak zijn van darmklachten. Ook een ongezond voedingspatroon of veelvuldig gebruik van bepaalde producten kunnen problemen aan de darmen veroorzaken en vervolgens obstipatie of diarree veroorzaken. Verder kan een voedingsintollerantie of allergie ten grondslag liggen aan deze darmklachten.

Te weinig nachtrust, te veel stress, te weinig bewegen kunnen ook het probleem veroorzaken of in stand houden. Voor een goede darmwerking is, net zoals voor ieder weefsel in het lichaam, een goede doorbloeding en lymfestroming en aansturing vanuit het zenuwstelsel van belang. Dit kan echter alleen plaatsvinden indien alle weefsels soepel zijn.

Veel darmklachten kunnen ook vele jaren na een buikoperatie zoals na een blinde darm ontsteking ontstaan. Het gebied dat door het litteken beperkt raakt kan er namelijk jaren over doen voordat het ook daadwerkelijk klachten gaat geven.

De osteopaat zal op zoek gaan naar de oorzaak van deze darmklachten, maar zal ook de gevolgen hiervan behandelen. Bewegingsverliezen aan de schedel, nek, rug en bekken zullen worden behandeld. Fixaties van de darmen en omliggende organen (bijv. na een buikoperatie, medicijngebruik, voeding of ontstekingen, enz.) zullen worden opgespoord en vervolgens worden behandeld.