Maagklachten

Een van de meest voorkomende maagklachten is gastro-oesofagale reflux ziekte (GORZ), kortom: maagzuur. Oprispingen zijn zure vloeistoffen of dampen uit de maag die de slokdarm irriteren met vaak een brandend gevoel als gevolg. Dit kan ontstaan na de maaltijd, maar kan ook uitgelokt worden door het nuttigen van voedingsmiddelen zoals koffie, jus d’orange, komkommer of vet eten.

Maagzuur kent vele symptomen zoals: opgeblazen bovenbuik, geborrel in de buik, pijn onder het borstbeen, pijn tussen de schouderbladen, een gevoel van spanning in hals of nek, kriebelhoest, slijmvorming in keel- en neusholte, slechte adem of een slecht gebit.

In een gezonde situatie behoort de overgang tussen slokdarm en maag, welke zich ter hoogte van het middenrif bevindt, goed afgesloten te worden door een sfincter (maagklepje). Vele blokkades ter hoogte van borst- en buikholte kunnen de oorzaak zijn van het niet goed sluiten van deze sfincter.

Door middel van maagzuur remmende medicatie zal het klepje niet beter gaan sluiten. De maag zal geremd worden in zijn zuurproductie of het maagzuur wordt geneutraliseerd, waardoor we bovenstaande symptomen minder voelen.

(zie ook “borst- en middenrif klachten”)