Slaapproblemen

Er zijn ongeveer anderhalf miljoen mensen in ons land die in meer of mindere mate lijden aan slaapstoornissen. Hieronder valt niet alleen het slecht inslapen of doorslapen, maar ook nachtmerries, onrustig slapen of benauwd wakker worden.

De osteopaat kan ondersteuning bieden bij slaapproblemen die een lichamelijke component hebben. Zo moet het middenrif goed en vrij kunnen bewegen, er moet voldoende bewegingsvrijheid zijn van de hals en nek en soms kan behandeling van de schedel oplossing bieden voor het vrij houden / maken van de luchtwegen (slaapapnoe).

Een onevenwichtig zenuwstelsel (stress) leidt vaak tot moeilijk in slaap vallen en niet goed kunnen doorslapen. Blokkades in de nek, borst en middenrif kunnen een beknelling van de tiende hersenzenuw veroorzaken. Wanneer deze zenuw verstoord raakt kan deze zijn functie niet goed uitvoeren, namelijk zorgen voor ontspanning in het lichaam. Door zijn verloop rondom de slokdarm zien we vaak dat mensen met maagzuur klachten slaapproblemen hebben.